In momentul in care te-ai hotarat sa dezvolti o aplicatie de mobil pentru business-ul tau, primul gand care apare este acela ca poti pierde controlul asupra aplicatiei tale. La urma urmei, vorbim despre ideea ta, banii tai si responsabilitatea ta daca ceva nu merge bine. Nu e de mirare ca atat de multi oameni se tem de externalizarea procesului de dezvoltare a aplicatiilor in alta parte decat in propriul sediu. Stii si ca acesta poate fi unul dintre motivele pentru care 90% dintre startup-uri nu reusesc – frica irationala de a transfera controlul altcuiva, chiar daca esti constient nu poti face totul de unul singur.
Asadar, este colaborarea cu un furnizor de aplicatii de mobil intr-adevar ceva de care ar trebui sa iti fie teama? Trebuie sa confirmam ca poate fi, insa depinde cu cine alegi sa lucrezi – e o miscare ce trebuie facuta inteligent. Acest proces are mai multe fete, insa este mult mai sigur decat multi oameni cred, astfel ca iti venim in ajutor si iti vom prezenta cateva mituri comune legate de externalizare:
MITUL # 1: Ideea ta va fi furata si implementata de altcineva Ideea ta este complet acoperita de o lege internationala. Exista ceva numit NDA, care reprezinta un acord de dezvaluire. Este un contract legal intre cel putin doua parti care prezinta materiale, cunostinte sau informatii confidentiale pe care partile doresc sa le impartaseasca in anumite scopuri, dar dorind sa limiteze accesul la terti. Cand va decideti sa va externalizati complet aplicatia, furnizorul va semna acest NDA cu tine. ADEVAR: Nu, ideea ta nu va fi furata, deoarece legea iti protejeaza drepturile de proprietate intelectuala.
MITUL # 2: Nu vei avea control asupra procesului de dezvoltare a aplicatiei Cea mai mare cosmar al tuturor antreprenorilor – cum ar fi sa platesc unei companii de dezvoltare de aplicatii de mobil banii mei castigati si apoi sa nu pot sa-i contactez pana cand aplicatia mea nu va fi terminata? Well, asta nu se va intampla niciodata cand lucrezi cu oameni responsabili! De ce? Nicio companie de software care se respecta nu va fi de acord sa lucreze in „blind”, deoarece procesul de dezvoltare a aplicatiilor este atat de complex incat este absolut necesar contactul frecvent cu un client. De aceea, un furnizor de incredere va pastra contactul cu tine in timpul dezvoltarii proiectului. Datorita acestui fapt, vei detine un control deplin asupra proiectului, deoarece procesul de dezvoltare se bazeaza pe iteratii frecvente de 2 saptamani. Fiecare iteratie este impartasita cu clientul pentru a fi testata, pentrua obtine feedback si a le imbunatati, daca este necesar.
ADEVAR: Agentia de dezvoltare te va actualiza la fiecare pas.
MITUL # 3: Calitatea aplicatiei tale va fi mai slaba decat daca ai face acest lucru cu echipa ta interna Adevarul brutal este ca, chiar si atunci cand esti un antreprenor de succes, nu poti fi bun la tot. Poti fi cel mai bun strateg al lumii, cea mai creativa si mai dedicata persoana in viata, dar … este posibil sa nu detii competente de programare. Si nu este nici o rusine sa recunosti asta pentru tine. Daca esti cu adevarat dornic sa atingi succesul, ar trebui sa transferi anumite parti ale afacerii tale in ograda expertilor. O companie specializata are ani de experienta in dezvoltarea aplicatiilor si cei mai buni profesionisti sub acoperisul sau. ADEVAR: O companie specializata va fi capabila sa iti ofere un rezultat pe care niciun alt freelancer nu-l va face – dupa ce aplicatia va fi terminata vei obtine o garantie de 3-6 luni ca ta va functiona intr-adevar fara probleme.
Mai sunt si alte aspect pe care doresti sa le lamuresti? Discuta cu unul dintre expertii nostri. Beneficiaza de programul RiseApp de consultanta gratuita.